Gaan zwemmen met wratten als cadeau

Vroeger toen ik op de lagere school zat, was ik 3x in de week in het zwembad te vinden, en dan nog de nodige feestjes met veel zwemplezier, kortom een echte waterrat was ik. Zo heb ik ook vele diploma’s behaald. Maar wat iets minder leuk is, is dat dit regelmatig gepaard ging met de nodige wratten, omdat het vaak niet heel hygiënisch is in het zwembad, als ook de omkleedcabines enz. brrr als ik dat soms zie, dan ga ik daar echt van griezelen. Als kind zie je zulke dingen niet. Alleen dat het op een gegeven moment soms pijn doet onder je voet, of dat je van die plekken krijgt met van die vieze zwarte puntjes erin. ook wel de wrat genoemd.  Mijn moeder en oma zeiden altijd, daar moet je stinkende gouwe opdoen, en daar kwamen ze aangesneld uit de tuin, met een 1 of ander plantje die ze hadden afgetrokken en van dat sap wat er uit kwam een soort gelige melk, dat moest je dan op je wrat uitsmeren, volgens mij hielp dat wel. Maar ja hoe ziet de plant er uit en wat is de Nederlandse naam hiervoor, want stinkende gouwe, zal wel een platte Zeeuwse naam zijn.(Later opgezocht blijkt toch de echte naam te zijn) Ook Formule W werd er vaak op gesmeerd met een kwastje met stikstof, maar dat hielp voor geen meter.

Toen ik begin de 20 jaar was, had ik weer wratten onder mijn voeten, maar al het bovenstaande hielp niet, en ze werden steeds groter en dieper, dat het soms echt geen feest meer was om te lopen. Dus op naar de dokter, en kwamen ze met zo’n bevriezingsapparaat waar ze van die stikstof op de wrat aanstipten. Na een half jaar zei de assistente tegen mij, we zijn nu al zo’n poos bezig, ik vrees niet dat dit het word, en kreeg een doorverwijsbrief van de dermatoloog. Daar aangekomen een gesprek en ze keek, en ging dat varkentje wel even wassen. Nou, dat heb ik geweten. Dat was een soort bestralingstherapie, die ze in een soortgelijks ook bij kankerpatiënten gebruiken. Dan zetten ze een soort pen op die wrat en met een druk op de knop en dan is het net of er van alles uitschiet, en kan je zeggen dat was geen feest, ik heb er 2 á 3 dagen niet van kunnen lopen op die voet, wat deed dat een pijn, maar helaas moest ik nog een keer of 3 terug op herhaling, met de bibbers in de knieën ging ik er naar toe, maar goed ze waren daarna ook weg.

Nu onze kids ook zwemmers zijn, en voornamelijk de oudste ook gevoelig is voor wratten, was ook hij de Sjaak! Maar hoe de plant stinkende gouwe er uitzag wist ik niet, erover heen plassen werd ook wel gezegd, maar vind ik niet heel erg fris, en formule W werkte ook bij hem niet, ik had nog een potje Salicylzuurzalf staan speciaal voor wratten op doktersrecept, maar dat had ook niet het effect wat we wilden, maar om hem naar de dermatoloog te brengen, wat ik had meegemaakt, dat zag ik ook niet zitten, die pijn wilde ik hem echt niet aandoen. Tot een ouder tegen mij zei aan school, probeer eens duct-tape er op te plakken, daar zit een werking in, die de wrat doet stikken. Maar omdat het op zijn voet zat en dan zijn sok erover moet doen en in zijn schoenen, ging de tape gaan schuiven en plakte zijn sok in de tape vast, dat zit ook niet fijn. Dan maar weer op zoek naar een andere oplossing.

Toen ben ik op een artikel gestuit van Appelazijn, waar dat allemaal goed voor is. Waaronder ook voor wratten. Wij zijn dit gaan proberen, want inmiddels waren we er al bijna 2 jaar mee bezig. Afgelopen april, ben ik op zoek gegaan naar Appelazijn, en heb deze bij de Landwinkel gevonden. De fles goed schudden voor gebruik, en dan in een teiltje 1 kopje appelazijn en dit mengen met 1 kopje water (het stinkt enorm) dan een 15 minuten met wrat (in ons geval met beide voeten in totaal zo’n 10 wratten groot/ klein, oppervlakkig en diep) in het badje. Daarna afdrogen en met een schoon gedesinfecteerd scalpel er steeds een flinke laag waar mogelijk is afschrapen. Dit zo’n 2x per week herhalen. Uiteindelijk met 9x was hij helemaal wrat-vrij, zelfs de hele diepe wratten, zonder veel pijn, maar meer irritant omdat ik onder zijn voeten zat te kriebelen voor zijn gevoel. En dat maar voor nog geen €7,00, voor alleen de appelazijn.

Mocht je wratten hebben probeer het eens, misschien word jij hiervan net zo enthousiast als ik.

Lieve groet, Angeline