Wat is het nut van een Calma speen?

Medela doet al jaren onderzoeken, hoe de borstvoeding precies werkt, en proberen hiervoor hulpmiddelen te zoeken om de borstvoeding zo goed als na te bootsen, zo ook de 2-phase kolf, waarover ik heb uit gelegd in mijn vorige blog : https://www.lapiccolaperla.nl/welke-borstkolf-moet-ik-kiezen/ zo ook hebben ze onderzoeken aan de Universiteit van West Australië  gedaan naar een speen die de borstvoeding nabootst als je de fles wil geven, en er daardoor geen tepel-speenverwarring ontstaat! Daar is de Calma speen door ontstaan!

Soms ben je niet altijd in de gelegenheid om je kindje zelf te kunnen voeden, doordat het in het ziekenhuis ligt, of niet de kracht heeft om zelf te drinken (zie je vaak bij prematuurtjes), een te kort tongriempje of je gaat weer aan het werk, of een dagje weg! Dan kiezen de meeste mama’s ervoor om af te kolven en het met de fles te geven, maar dan krijg je het volgende, welke speen pak ik dan en op de fles? Want de keuze is reuze! Difrax, Medela, Avent, dr. Brown, Tommee Tippee, iedereen komt met goedbedoelde adviezen, maar wat voor iedereen werkt het toch weer anders!

Uit het onderzoek is gebleken dat de melkstroom tijdens de borstvoeding niet automatisch vanzelf stroomt, om dat op gang te brengen maakt je kindje eerst een vacuüm, en dan is je melkstroom het grootst, want dan ligt de tong het laagst waardoor de tepel in de mond wordt getrokken en daardoor de vacuüm creëert. Calma werkt hier op dezelfde wijze, de melk zal niet net als bij een gewone fles die je op zijn kop houd en de melk er uitloopt zonder zelfs maar te zuigen, dat komt door de voor geprikte gaten in de speen, want bij een gewone speen van andere merken kan je kindje niet zijn natuurlijke zuigritme gebruiken, waardoor er tepel- speenverwarring of zuigverwarring ontstaat, wat ten koste kan gaan van de borstvoeding. Dit zou natuurlijk zonde zijn. Daarom is het van groot belang dat het drinkgedrag aan de borst zoveel mogelijk word nagebootst, dat ze kunnen drinken, maar ook de tijd krijgen om te pauzeren en adem te halen zoals aan de borst. Je kindje bepaald het ritme!

De Calma heeft een speciaal membraan en een kleine opening voor de melkstroom, waarmee je kindje zelf de melkstroom regelt net zoals aan de borst! En het zuurstofgehalte en de hartslag van je kindje blijft gelijk, als aan de borst, hierdoor zijn ze dan vaak ook kalmer tijdens en na de voeding!

Daarom kan er hierdoor straks moeiteloos gewisseld worden van borst naar fles en andersom, want het is ook al bewezen (heb dit zelf ook al bij een gezin mogen ervaren), dat premature kindjes die niet aan de borst konden omdat ze te zwak waren middels de Calma fles uiteindelijk na een aantal weken toch nog aan de borst zijn gegaan.

En een bijkomend voordeel is dat gedurende de gehele borstvoeding je maar 1 speen nodig hebt, terwijl je bij andere merken op een gegeven moment over moet gaan op een andere speen. Want de Calma heeft dezelfde lengte als de tepel in de mond van je kindje tijdens de borstvoeding, als je de speen bekijkt is het een megagroot gat, daarom maakt het zo flexibel dat dit mogelijk gemaakt kan worden, het is niet zo dat er door dat grote gat ook die hoeveelheid melk doorkomt, want dat word geregeld door het membraan wat er onder zit.

Op het volgende filmpje is het heel duidelijk en mooi uitgelegd! https://youtu.be/1c3K1t6Qc4E

Tot onze volgende blog!

Liefs, Angeline