Welke borstkolf moet ik kiezen?

Er zijn verschillende redenen waarom wij vrouwen kiezen voor afkolven. Dit kan in het begin stadium zijn, om extra te kolven, om de borstvoeding goed op gang te brengen, zorgen dat de vorm van de tepels verbeterd vlak voor de voeding om de druk te verlichten tijdens de stuwing, maar ook bij premature kindjes, die nog niet de zuigcapaciteit hebben om aan de borst te zuigen, of door medicijngebruik waardoor je tijdelijk geen borstvoeding mag geven, maar na de medicatie toch verder wilt met de borstvoeding kun je het zo op peil blijven houden, of omdat je weer gaat werken of een dagje weg gaat, vele redenen dus om te kolven!

Maar ja, dan he… Welke kolf dan? Waar moet ik op letten… een 2e-handse of een nieuwe? Of moet ik zelfs huren, want dat kan ook?!Dat wil ik jullie graag stap voor stap toelichten!

Een kolf schaf je bij voorkeur aan nadat je bent bevallen, omdat je daarna kunt kijken hoe de borstvoeding verloopt, en welke kolf er dan het meest geschikt voor je is. En om de eerste dagen te overbruggen en je ligt nog in het ziekenhuis, dan zijn ze daar in het bezit van een dubbele elektrische borstkolf en meestal de Medela Symphony, zij helpen je op weg, om zo vlug mogelijk na de geboorte van start te kunnen gaan met borstvoeding en kolven. Zodra je thuis komt en het is nog om het verder op gang te brengen van de borstvoeding of verlichting bij de stuwing, dan kun je overwegen om te kijken naar een verhuurpunt van professionele borstkolven, deze kun je vinden op de website van Medela, voor de regio Oostburg ligt het verhuurpunt bij de zorgwinkel in Oostburg. Want deze borstkolf is dezelfde als in het ziekenhuis, en heeft daarom de capaciteit om de borstvoeding goed en voldoende mee op gang te brengen, want de andere borstkolven die je kunt kopen zijn hiervoor minder geschikt! Als je borstvoeding eenmaal goed op gang is, kun je overgaan op het aanschaffen van een borstkolf die het best bij je past voor de maanden erna. Kies hiervoor wel een 2 fase-borstkolf die de borstvoeding zo goed als nabootst, vele kolven die op de markt zijn hebben geen 2 fases! 2-fases wil zeggen, dat het toeschietreflex en het zuigen optimaal word nagebootst. Door jaren in de kraamzorg gewerkt te hebben en vele kolven heb gezien, weet ik uit ervaring dat de Medela kolven het fijnst werken, en waarom: omdat deze weinig tot geen geluid maken, dat je met een handkolf geen lamme vingers krijgt, en ze fijn in de hand liggen, maar ook in gebruik, alle onderdelen kunnen uit elkaar om alles goed schoon te maken, en wat ook een zeer fijne bijkomstigheid is, dat als er een onderdeeltje vervangen moet worden, of kapot is, alles los gekocht kan worden, zonder dat je gelijk weer een geheel nieuwe kolf moet kopen, omdat onderdelen niet los te verkrijgen zijn. En ook omdat deze door jarenlange onderzoeken naar producten kijken of het goed en efficiënt is voor ze iets daadwerkelijk op de markt brengen.

Bedenk bij een kolf het is in 1x best een dure aanschaf, maar die haal je er dubbel en dwars terug uit, want als je ter vergelijking kijkt wat je aan flesvoeding kwijt bent?! Dat is per blik per week gemiddeld €16,00, je water, max. elke 6 weken nieuwe spenen op de fles bij dagelijks gebruik van ongeveer €4,99, en zal ik ongetwijfeld vast nog wat vergeten zijn. Dan zit je met een vlug rekensommetje naar schatting rond de €70,- per maand, Dat is dus best veel eigenlijk, binnen een maand heb je in elk geval een handkolf er al uit. En als je kolf goed blijft functioneren, kun je deze met gemak bij je eventuele volgende kindje weer gebruiken!

Let wel op, dat je bij voorkeur geen borstkolf van een ander overneemt of koopt, want soms zijn bepaalde ziektes niet zichtbaar, maar wel overdraagbaar, en niemand zit te wachten op problemen, koop je bijvoorbeeld een elektrische kolf over van iemand, dan kun je eigenlijk alleen het motortje bewaren, al het andere waar dus melk langsloopt of doorstroomt moet vervangen worden ivm hygiëne.

Ga je je borstkolf maar heel af en toe gebruiken, voor als je eens weg gaat dan is de handkolf Harmony een goede optie!

 

Ga je tot ongeveer maximaal 9x per week afkolven, dan is een enkele elektrische kolf de Swing heel fijn, het kost je dan ook iets minder inspanning, want met een enkele handeling op de kolf ben je zo op weg.

 

 

Ga je fulltime werken of kolven, dan is het fijn om een dubbele kolf Swing Maxi aan te schaffen, omdat je productie ten eerste hoger zal zijn als je beide borsten tegelijk afkolft, dat het kolven ook 2x zo vlug gaat dus dat je dan ook eerder klaar zal zijn met kolven per kolfsessie en het heeft een hogere voedingswaarde! Dit is tevens een goedkoper alternatief dan de Freestyle voor degene die de Freestyle te duur vinden.

Ook is het belangrijk om te kijken naar het borstschildje, dat dit de juiste maat is! Medela is het enigste merk die verschillende groottes heeft in borstschildjes! En waarom? Omdat elke vrouw weer anders is, en je soms per borst van tepelgrootte kan verschillen.

Meet daarom van te voren met een liniaal de diameter in mm van je tepelhof op. Niet je tepelhof mee rekenen. Aan de hand daarvan kun je via onderstaand pictogram bepalen welk borstschildje je nodig hebt.

Bij de aanschaf van een borstkolf zit standaard de 24 mm bij geleverd. Deze zijn vanuit het hygiënisch oogpunt allemaal hard plastic geworden in plaats van siliconen, dit omdat het beter is te onderhouden. Merk je dat dat kolven oncomfortabel aanvoelt, of dat een groot gedeelte van je tepelhof mee in de schacht wordt getrokken, of is er zichtbare roodheid, kleurt je tepel en/of tepelhof wit tijdens het kolven, of heb je het idee dat na het kolven er nog melk is achtergebleven in de borst? Probeer dan een ander borstschildje, wat beter bij je tepel past. Want ook kolven mag net als borstvoeding nooit pijn doen!

Heel veel succes met de juiste beslissing te maken! Uiteraard helpen wij je graag met verdere vragen, om zo de juiste keuze te kunnen maken. En stel dat je het gevoel hebt dat de zuigkracht minder word van de kolf, kunnen we altijd kijken en doormeten, zodat we de oorzaak kunnen aanpakken.

Liefs, Angeline